Oogstdienst Heumen en Groesbeek .

November 2018:

Dankzij de protestantse kerken in Heumen en Groesbeek kunnen wij het bijenproject voortzetten. Zij hebben ons ondersteund met de collectes van de oogstdiensten in november 2018, waardoor we in februari 2019 de bijenkasten kunnen afwerken en in het bos gaan plaatsen. Ook kunnen de kasten bij groentetuinen worden geplaatst. Als de olifanten uit het park breken zijn ze bang voor bijen en gaan ze niet in  de tuinen.

Bij deze kerkgemeenschappen is meer dan 1000 euro opgehaald!! Wij zijn heel dankbaar hiervoor.

Uzzy Artzmann, Soulfood Forest Farms, illustrator uit Zwitserland, helpt ons met het ontwikkelen van lesmateriaal en heeft onderstaande illustratie gemaakt.

Presentatie Oogstdienst

Update maart 2020:

Hier een bericht over de stand van zaken met de stichting Harmonergy. Wij zijn eind 2019 twee maanden in Mozambique geweest. Nu in Nederland  zijn wij onze ANBI status aan het voorbereiden. Als het kan dan arriveren we 1 november in Zuid Afrika. Na familiebezoek pakken we onze spullen en rijden we met Ingrid’s auto naar Mozambique om  daar te gaan ‘wonen’.  De locatie is niet ver van Zuid Afrika. Wij werken samen met een opleidingsinstelling om regeneratieve landbouw op te bouwen. Mozambique is begin 2019 geraakt door twee cyclonen, Idai en Kenneth. Dit was niet in onze omgeving. De studenten van ISET – One World hebben familie in de getroffen gebieden. Hulp voor opbouw blijft hard nodig om armoede en honger te bestrijden.

Zoals vaker gaan er dingen goed en minder goed. Wij hebben bijenkasten klaar gemaakt om in het bos of langs de tuinen te plaatsen en we hebben de mensen gevonden die hier mee aan de slag gaan. We hebben de route gevonden waar de olifanten langs gaan als ze uit het park breken. We kwamen er achter dat het imkeren en het plaatsen van de bijen in de kast  meer ondersteuning nodig heeft . Dit kan pas goed gaan draaien als wij er wonen. Ook de  aanplant van planten en bloemen moet worden geoptimaliseerd voor dracht/ voedsel voor de bijen.  Bijen houden gaat onderdeel zijn van het dagelijks leven daar. U gaat daar in de toekomst meer over horen.

Wat boven verwachting loopt zijn de trainingen die wij geven bij ISET/ One world over Agroforestry en de opstart van het programma voor ‘nieuwe boeren’. Wij hebben sinds mei 2019 Avelino in dienst.  Avelino moet over twee jaar zelfstandige boer zijn. Avelino is goed in les geven, waardoor wij samen met hem meer studenten bereiken. Uit de groepen studenten die we hebben getraind staan drie klaar om volgend jaar in ons programma te gaan draaien. Zo kunnen we iedere twee a drie jaar groeien met nieuwe boeren in Mozambique en hen als goede rentmeester hun land laten beheren.  Na twee jaar stopt geleidelijk de financiële ondersteuning voor de nieuwe boer waarna ze zelf hun inkomen verzorgen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s